Doğaya Dönüş Zamanı: Türkiye'deki 6 Ekoköy

2020-05-08

Doğaya Dönüş Zamanı: Türkiye'deki 6 Ekoköy

Günlük yaşam yorgunluğunu hissettiğiniz zaman ¨Her şeyi bırakıp güneye gitsem¨ diyenlerdenseniz ekoköyler tam size göre. Doğa ile uyum içinde yaşama felsefesi ile kurulan ekoköyler sakinleri için bir yaşam biçimi, ziyaretçiler için de farklı bir deneyim yaşama imkanı sunuyor.

Bu sene siz de tatilinizi bir otelde değil de ekoköyde geçirip ortak yaşama katkıda bulunabilir ve hayalini kurduğunuz yaşamı deneme şansına sahip olabilirsiniz. Ekoköy tecrübesi yaşayacağınız mekanlar hakkında bilgi edinerek ilk adımı atmak için Türkiye’deki ekoköyler listesine göz atabilirsiniz.

Ekoköy Nedir ve En İyi Ekoköyler Hangileridir?

Ekoköyler, ekolojik, ekonomik ve sosyal anlamda sürdürülebilirliği ilke edinen yerleşim yerleridir. Sürdürülebilirliği sağlamak amacı ile ekoköy sakinleri kendi gıdalarını üretir ve doğal enerji kaynaklarını kullanır. Ortak yaşam kültürüne sahip bu köyler yılın belirli dönemlerinde ziyaretçi de kabul eder. Ekoköy ziyaretçisi olup siz de köyün inşasına, hasada ya da permakültür mimarisi gibi eğitimlere katılabilirsiniz. Türkiye’deki ekolojik köy uygulamaları ise şunlardır:

1. Belentepe Permakültür Çiftliği

Bursa Uludağ’da yer alan Belentepe bir permakültür çiftliği. Elektrik enerjisini ve gıdalarını kendileri üretiyorlar. Ziyaretçilere de permakültür tasarımı ve sürdürülebilir yaşam ile ilgili eğitim veriyor ve farklı bir yaşam tecrübesi sunuyorlar.

2. Kapor Çiftliği

Nevşehir Avanos’ta kurulu olan Kapor Çiftliği organik tarım uygulamalarına önem veriyor. Yılın belirli dönemlerinde Tatuta yani “tarım turizm takas” oluşumu iş birliği ile de gönüllüleri çiftliğe kabul ediyor. Böylece hem tarım işleri tecrübe ediliyor hem ücretsiz konaklama ve yemek imkanına sahip olunuyor hem de çiftliğe katkıda bulunuluyor. Bu sene tatilinizi yaz ayı ile sınırlı tutmayıp yılın 12 ayından size en uygun olan zamanı çiftlikte gönüllü olarak geçirebilirsiniz.

3. Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği

Ekolojik mimari yaklaşımı ile oluşturulan Pastoral vadi yıl boyu ziyaretçi kabul ediyor. Fethiye Yanıklar köyünde bulunan ekolojik çiftlik 42 dönüm alana sahip. Yaz aylarında aile ve çocuk kampı da düzenleyen Pastoral Vadi doğa ile uyumlu yaşamı deneyimleme fırsatı sunuyor.

4. İmece Evi Doğal Yaşam ve Ekolojik Çözümler Çiftliği

İzmir Menemen Dumanlıdağ’da bulunan İmece Evi de ekolojik yaşamı sürdürme amacı ile kurulmuş. Kendi gıdalarını, deterjanlarını ve elektriklerini üretiyorlar. Gönüllü olarak çiftliklerinde kalan kişilere de sürdürülebilir yaşam becerileri edindirmeyi amaçlıyorlar. Siz de sürdürülebilir yaşamın temel pratiklerini öğrenmek isterseniz çantanıza tulum ve tişörtünüzü alıp çiftliğe doğru yola çıkmanız yeterli.

5. Gağgı Çiftliği

İzmir Ovacık Milli Parkı arazisinde yer alan Gağgı Çiftliği yılın 12 ayı gönüllü kabul ediyor. Elektrik ve su ısıtma için güneş enerjisini kullanan çiftliğin suyu ise karlık dağının zirvesinden geliyor. Siz de gönüllü olarak çiftlikte meyve hasadı yapabilir, fide hazırlama, sera kurma gibi işlere yardım edebilirsiniz.

6. Narköy

Bu sene Kerpe ya da Kefken’de denize girmek yerine bir çiftlik hayatını tecrübe etmeye ne dersiniz? Kocaeli Kandıra’da bulunan Narköy, sürdürülebilirlik ilkesine uygun inşa edilmiş bir konaklama ve eğitim merkezi. Orman içerisinde yer alan Narköy’de doğal yaşam ile ilgili eğitimlere katılabilir ve doğa ile iç içe bir tatil geçirebilirsiniz.

Bilgi Formu

İster satış ofislerimizde yüz yüze, ister dijital satış ofisimizde online olarak projelerimiz hakkında bilgi almak için formu doldurup bize dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.