Dönemlerinin En Muhteşem ve Devasa Yapıları: Mimarileri Hafızalarda Saklı

2016-12-30

Dönemlerinin En Muhteşem ve Devasa Yapıları: Mimarileri Hafızalarda Saklı

İhtişamları ile görenleri hayrete düşüren bazı dev yapıların, yapımlarında harcanan masrafı kurtaracak kadar bile ilgi görmediği durumlar olabiliyor. Büyük umutlar taşıyarak inşa edilen ve ne yazık ki sonu hüsranla biten bu türdeki tarihi mekânların sayısı ise oldukça fazla. İşte, onca emek ve para harcanarak hayata geçirilip bugün terk edilmiş halde olan o devasa yapılardan bazıları:

Dunyanin-En-Buyuk-Bos-Yapisi

Dünyanın En Büyük Boş Yapısı: Ryugyong Oteli

Kuzey Kore’nin Pyongyang şehrinde yer alan ve “dünyanın en büyük boş yapısı” unvanına sahip olan bu yapı, Ryugyong Oteli. İnşaatına 1987 yılında başlanan bu devasa oteli tamamlamak için bugüne dek 750 milyon dolardan daha fazla para harcanmış olsa da, ödenek yetersizliği sebebi ile otel halen açılabilmiş değil. Yıkımı da en az yapımı kadar maliyetli olan yapı, şehrin her yerinden görülebiliyor.

Degisen-Yonetim-Sistemi-

Değişen Yönetim Sistemi ile Terk Edilen Buzludzha

Bulgaristan’ın Buzluca Koca Balkan Dağları’nda konumlanan Buzludzha, 1981 yılında yapılıyor ve komünizmin kalesi olarak tanınıyor. Komünist Parti’nin topladığı paralarla yapılan Buzludzha, 1990’da ülkede komünizmin son bulmasıyla terk ediliyor. Bugün grafiti sanatçılarının duvarlarını renklendirdiği, UFO’yu andıran bu büyük anıt, dünyada eşi benzeri zor bulunur yapılardan biri.

Yanlis-Lokasyon-secimi

Yanlış Lokasyon Seçimi Mağduru Güney Çin Alışveriş Merkezi

Konumu doğru seçilememiş devasa bir alışveriş merkezi var sırada. Çin’in güneyinde, düşük gelirli işçi sınıfının yaşadığı Dongguan şehrinde inşa edilen Güney Çin Alışveriş Merkezi, 2.450 boş dükkânı ile dünyanın en büyük alışveriş merkezi olarak listede yerini alıyor. 2005 yılında inşaatı tamamlanan, 1 milyar 300 milyon dolarlık yatırıma sahip bu dev alışveriş merkezi, adeta ölü yatırım kelimesinin sözlük karşılığı. 10 milyon nüfuslu bir göçmen işçi şehri olan Dongguan, lüks bir alışveriş merkezi için pek doğru bir konum olmasa gerek.

Borç Var, Hareket Yok: Olimpiyat Stadyumu

1976 yılı Yaz Olimpiyatları için inşa edilmiş ve Kanada’daki en büyük oturma kapasitesine sahip olan Montreal’deki Olimpiyat Stadyumu’nun yapımında 1 milyar Kanada dolarından fazlası harcanmış. 2004 Expo Fuarı dışında pek bir hareketliliği olmayan Olimpiyat Stadyumu, ekonomi üzerinde ciddi bir darbe oluşturmuş.

Hayalet-Kasaba

Hayalet Kasaba Gibi: Tel Aviv’deki Merkez İstasyonu

Yanlış lokasyona sahip bir başka mega yapı da İsrail’in Tel Aviv kentindeki Merkez İstasyonu. 1993 yılında hizmete açılan yapı, mimarı olan Ram Karmi’ye İsrail Mimarlık Ödülü kazandırmış olsa da, konum itibariyle şehrin ana arterlerine oldukça uzak olması nedeniyle neredeyse hiç kullanılmamış. Hem otobüs terminali hem de alışveriş merkezi olarak tasarlanan bu yapının, günümüzde şehrin yasa dışı faaliyetlerine ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Bilgi Formu

İster satış ofislerimizde yüz yüze, ister dijital satış ofisimizde online olarak projelerimiz hakkında bilgi almak için formu doldurup bize dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.