2017-02-03

Dünyada İkon Olmuş 10 Yapı

Bazı şehirlerden ya da ülkelerden bahsedildiğinde aklımıza ilk olarak ünlü mimari yapıları veya heykelleri gelir. Turistik bir gezi yapacağımız zaman gittiğimiz şehrin en ünlü mimari yapısını görmeden dönmeyiz. Bu yapıları ikon yapan ise sadece teknik özellikleri değil; aynı zamanda hikayeleridir de. Madem öyle, hikayeleriyle birlikte dünyaca ünlü 10 yapıyı tanıyalım:

1- Eyfel Kulesi

Paris dendiğinde kimin aklına Eyfel Kulesi gelmez ki? Fransa’nın sembolü haline gelmiş bu yapı, Gustave Eiffel firmasının Fransız Devrimi’nin 100. yıl kutlamaları nedeniyle düzenlenen Expo 1889 Paris Fuarı’nın giriş kapısı olarak 1887-1889 yılları arasında inşa edilmiş. 324 m uzunluğundaki kule, dönemin bazı sanatçıları tarafından sokak lambasına ve fabrika bacasına benzetilmiş, hatta kaldırılması için kampanya bile başlatılmış. Parislilerin “Demir Bayan” olarak adlandırdığı kule, bugün dünyanın en çok ziyaret edilen yapılarından biri.
1

2- Özgürlük Anıtı

Filmlere konu olan Özgürlük Heykeli ya da Özgürlük Anıtı, New York’un simgesi. Frederic Bartholdi’nin tasarladığı anıt, kuruluşunun 100. yılı nedeniyle Fransa’nın Amerika’ya hediyesi. Roma mitolojisindeki özgürlük tanrıçası Libertas’tan esinlenilerek yapılan heykelin tacındaki 7 sivri uç, 7 kıtayı simgeliyor. Heykel elinde Amerika Bağımsızlık Bildirgesi’nin tarihinin yazdığı bir tablet tutuyor.

2

3- Kurtarıcı İsa Heykeli

Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde Corcovado Dağı üzerinde yer alan heykel, aynı zamanda dünyanın en ünlü dini simgelerinden. İnşasına 1922 yılında yapılan bir yarışma sonunda başlanmış olsa da, heykelin fikir babası 1850’li yıllarda yaşayan bir Fransız rahip. Yarışmayı kazanan kişi Heitor Da Silva Costa. Heykel 9-10 yılda tamamlanmış ve kollarını iki yana açmış heykel, İsa’nın herkesi kucakladığını, dünya barışını simgeliyor.
3

4- Çin Seddi

Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanan, yıkılmış kısımlarıyla birlikte uzunluğu 8851.8 km olan dünyanın en uzun savunma duvarının yapım hikayesi M.Ö. 8. yüzyılda Çin’de bulunan 7 krallığın arasında geçen savaşa dayanıyor. Krallıklar savaş zamanlarında topraklarının etrafını duvarlarla örüyorlar. Qin Krallığı, diğer krallıklara karşı savaşları kazanmaya başlıyor, Çin İmparatorluğu’nu kuruyor. Ülkenin başındaki Qin Shi Huang, sınırları genişleyen imparatorluğu korumak amacıyla kuzey bölümüne bir duvar örülmesi emrini veriyor. Bu, Çin Seddi’nin başlangıcı oluyor. Bu eşsiz duvar bir seferde değil, 2000 yıl içinde birbirine eklenen duvarlarla oluşuyor.

4

5- Tac Mahal

Hindistan hükümdarı Şah Cihan, en sevdiği üçüncü karısı Mümtaz Mahal’in ölümünden sonra onun adına heybetli bir yapı yaptırmaya karar verir. 1632 yılında inşasına başlanan Tac Mahal’in tamamlanması 20 yıl sürer. Dünyanın en romantik hikayeye sahip yapısı.

5

6- Kolezyum

Sadece Roma’nın değil; İtalya’nın da ikonik yapısı Kolezyum’un tarihi M.Ö 72-80 yıllarına kadar dayanıyor. Gladyatör savaşlarına, halk gösterilerine, hayvanların dövüştürülmesine tanık olan bu yapı, birçok filme ve romana da konu oldu. Amfi tiyatro şeklinde tasarlanan Kolezyum, 50.000 kişiyi ağırlayabiliyor.

6

7- Big Ben Saat Kulesi

Çoğu kişinin bildiğinin aksine Big Ben, saat kulesinin değil; kulenin büyük çanının ismi. Zamanla tüm saat kulesinin ismi olarak halk tarafından kabul ediliyor. Orijinal ismi ismi Elizabeth Kulesi. Westminster Sarayı 1830’lu yıllarda çıkan bir yangında zarar görünce yerine daha ihtişamlı bir saat kulesi yapmaya karar verilir ve bu ikonik yapı ortaya çıkar.

7

8- Pisa Kulesi

Yamuk olması nedeniyle sosyal medya fotoğraflarına konu olan İtalya’daki Pisa Kulesi, 1173’te inşa edilmeye başlanmış. 3. katı inşa edilirken yamulmaya başlamış; çünkü zemindeki toprağın bu yükü kaldıracak gücü yokmuş. Savaş nedeniyle 100 yıl kadar süre kulenin inşasına ara verilmiş ama kule bir türlü dik açıda yapılamamış. Kuleyi bu kadar popüler yapan da bu hali zaten.

8

9- Aziz Vasil Katedrali

Rengârenk ve neşeli yapısıyla Moskova’ya masalsı bir atmosfer katan bu katedral, Korkunç Ivan tarafından Rusya’nın zaferini taçlandırmak amacıyla yaptırılmış. 8 kubbe, kazanılan 8 zaferi temsil ediyor. İlk yapıldığında som altından olan bu kubbeler, 1670’de farklı renklere, 1860’da ise bugünkü görünümüne kavuşacak şekilde boyanıyor. Kremlin Sarayı’nın yanında bulunan katedral bugün müze olarak geziliyor.

9

10- Sidney Opera Evi

Jorn Utzon, projenin mimarı seçilmeden önce 3 jüri tarafından reddediliyor, 4. jüri tarafından kabul edilerek hayatının işine imza atıyor. Unesco Dünya Mirası listesinde bulunan bu yapı, yılda ortalama 2 milyon kişinin etkinlik izlediği bir yer. Zaten ilginç mimarisi ile de başlı başına etkileyici olan Sidney Opera Evi, aynı zamanda Pritzker Mimarlık Ödülü alan yapılardan biri.

10

Bilgi Formu

İster satış ofislerimizde yüz yüze, ister dijital satış ofisimizde online olarak projelerimiz hakkında bilgi almak için formu doldurup bize dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.