Eserlerde Bu Şehirlerin İzleri Var. Yazarlara İlham Olan Şehirler

2020-03-28

Eserlerde Bu Şehirlerin İzleri Var. Yazarlara İlham Olan Şehirler

“Bu filmdeki olayların gerçek kişi ve olaylarla ilgisi yoktur.” cümlesini edebi eserler için şöyle kurabiliriz: ¨Bu kitapta geçen olay, kişi ve mekanlar gerçek hayattan esinlenmiştir.” Evet, bazı yazarlar yaşadıkları şehre sıkı sıkıya bağlıdır. Okuyucular için eserleri belki de daha gerçekçi kılan bu yazar ve şehir ilişkisinin örneklerini sizi için derledik. İşte, yazarlara ilham olan şehirler.

Adana - Yaşar Kemal

Adana’da doğan Yaşar Kemal, birçok eserinde bu yörenin doğasını, sorunlarını ve insanını ele almıştır. Çukurova, Yaşar Kemal’in eserlerinde sadece bir coğrafya değil, adeta bir başkahraman gibidir. Hatta kendisine sorulan “Çukurova konusu bittikten sonra Yaşar Kemal duracak diyorlar, ne dersiniz?” sorusuna verdiği cevap da Çukurova’nın onun için bitmeyen bir ilham kaynağı olduğunu gösterir.

Çukurova’yı Yaşar Kemal’in cevabından dinleyelim: “Çukurova biterse ne demek? Çukurova biter mi? Koskocaman bir memleket parçası.”

Prag - Franz Kafka

Prag, Franz Kafka için diğer yazarlara olduğundan çok daha farklı bir şekilde esin kaynağı olmuştur. Kafka için Prag, eserlerinde de ele aldığı yabancılaşmanın sembolü gibidir. Çünkü Kafka, dini ve kültürel farklılıklar sebebiyle Prag’ın bir parçası olamamıştır.

Kafka’nın Prag’daki evi bugün müze olarak ziyaret edilebiliyor. Kafka Müzesi’ne gitmeden önce henüz okumadıysanız Milena’ya Mektupları okumanızı öneririz. Müzede Kafka’nın el yazısıyla mektupların orjinalini görmek heyecan verici olacaktır.

İstanbul - Sait Faik Abasıyanık & Ahmet Hamdi Tanpınar

Hem Sait Faik Abasıyanık hem de Ahmet Hamdi Tanpınar, eserlerinde İstanbul’u sokakları ve insanları ile detaylı bir şekilde ele almış, adeta resmetmiştir. Yazara ilham veren şehir olan İstanbul’u önce Sait Faik’in kendi kaleminden dinleyelim: “İstanbul’un semt adları yok mu? Bayılırım onlara. Ne güzelleri var. Yalan da olsa yanlış da olsa bu semt adlarından insanın hayaline bir şeyler üşüşür. (Alemdağ’da Var Bir Yılan)”

Romanların geçtiği şehirler denildiği zaman akla mutlaka Ahmet Hamdi Tanpınar da gelir. İstanbul’u bir de Tanpınar’ın eserlerini okuduktan sonra gezmenizi tavsiye ederiz. Yazarın izinde İstanbul gezisi yapmak isterseniz Tanpınar Edebiyat Araştırmaları ve Uygulama Merkezi tarafından hazırlanan Huzur’un İstanbul’u rotasını takip edebilirsiniz.

Paris - Charles Baudelaire

İlham kaynakları söz konusu olduğu zaman şairler ve şehirler de elbetteki unutulamaz. Paris doğumlu Baudelaire; şehrin sokaklarını, mimarisini ve dönemin değişimlerini şiirlerine ve Paris Sıkıntısı isimli eserine yansıtır.

Kars - Orhan Pamuk

Kars’ın mimarisini ve kahvehanelerini gözünüzde canlandırmak, iklimini hissetmek için Orhan Pamuk’un Kar romanının başkahramanı Ka’nın izinden gidebilirsiniz. Pamuk, Kar romanında Kars’ın dokusunu okuyucularına bir resim gibi aktarır. Bu romanı okuduysanız Kars izlenimlerinize bir yenisi eklemek için Reha Erdem’in Kosmos isimli filmini de seyretmenizi öneririz.

Bilgi Formu

İster satış ofislerimizde yüz yüze, ister dijital satış ofisimizde online olarak projelerimiz hakkında bilgi almak için formu doldurup bize dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.