Geçmişin ve Bugünün Buluşma Noktası: Tarihi Yarımada
Geçmişin ve Bugünün Buluşma Noktası: Tarihi Yarımada
Bir turist olarak İstanbul’a geldiğinizi düşünün. İlk gideceğiniz yer neresi olurdu? Biz sizin yerinize cevap verelim; elbette ki Tarihi Yarımada! Pek çok tarihi esere ve müzeye ev sahipliği yapan Tarihi Yarımada neresidir, size sundukları nelerdir? Ülkemizin en çok ziyaret edilen yapılarının bulunduğu Tarihi Yarımada’yı daha yakından tanıyalım.
Tarihi Semtler Bir Arada
Balık - ekmek ve Mısır Çarşısı, Mahmutpaşa gibi geleneksel alışveriş deneyimi sunan noktalarıyla meşhur Eminönü, tren istasyonuyla ünlü Sirkeci, yüzyıllar öncesinden kalma tarihi yapıları ve müzeleriyle Sultanahmet… Bunlar Tarihi Yarımada denildiğinde akla gelen semtler olsa da Tarihi Yarımada bundan çok daha fazlası. Yedikule, Beyazıt, Laleli ve Edirnekapı da Tarihi Yarımada’ya dâhil.
Tarihi Yarımada’nın Tarihi
Yüzyıllar öncesinden günümüze kalan eserleri bizimle buluşturan Tarihi Yarımada’nın İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu düşünülüyor. İlk yerleşimin milattan önce 685 yılında Yunanlar tarafından gerçekleştirildiği düşünülen ve o dönemlerde “Byzantion” olarak adlandırılan Tarihi Yarımada, Osmanlı döneminde bölgeyi çevreleyen surlar nedeniyle “sur içi” olarak adlandırılmış.
1453 yılında İstanbul’un Osmanlı Devleti tarafından fethedilmesi sonrasında yaklaşık 500 sene boyunca hanedana ev olan Topkapı Sarayı’nın Tarihi Yarımada’da bulunması, Bizans dönemindeki canlılığın bölgede devam etmesini sağlamış. Tarihi Yarımada’nın tarihi; bugün ülkemizin en önemli müzelerini, çarşılarını, camilerini, hatta okul ve hastanelerini içeriyor.
Tarihi Yarımada’da Ne Nerede?
Tamamı arkeolojik nitelikte, kentsel sit alanı olan ve 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil olan Tarihi Yarımada’da girdiğiniz her sokakta farklı bir tarihi eserle karşılaşmanız mümkün. Peki, Tarihi Yarımada’da ne nerede? Tarihi Yarımada gezi planı yapmak isteyenler için bölgenin başlıca noktalarını ve gezilecek yerlerini sıralayalım.
Eminönü
- Süleymaniye Camii
- Mısır Çarşısı
- Rüstem Paşa Camii
- Yeni Cami
Sultanahmet ve Çevresi
- Ayasofya Müzesi (Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzesi)
- Topkapı Sarayı
- Sultanahmet Camii
- Yerebatan Sarnıcı
- Ahmet Çeşmesi
- Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi
- Gülhane Parkı
- Arkeoloji Müzesi
- Türk ve İslam Eserleri Müzesi
- Mozaik Müzesi
Beyazıt
- Beyazıt Camii
- Kapalıçarşı
- Sahaflar Çarşısı
- Şehzade Cami
- Beyazıt Kulesi
- Türk Hat Sanatları Müzesi
Yedikule
- Yedikule Surları
- Yedikule Zindanları
- Belgrad Kapısı
- Altın Kapı
- Hacı Evhaddin Camii
- İmrahor Anıtı
Tarihi Yarımada’da Ulaşım
Tarihi Yarımada’nın geçmişte de çok merkezi bir konumda olduğunu söylemek mümkün ama günümüzde artan ulaşım alternatifleri, bölgenin daha kolay ulaşılabilir hale gelmesini sağladı. Vapurlar sayesinde Üsküdar ve Kadıköy gibi noktalardan Eminönü’ne ulaşabilir; Marmaray sayesinde Sirkeci’ye, Yenikapı’ya ya da Yedikule’ye çok yakın olan Kazlıçeşme’ye gidebilirsiniz.
Kabataş-Bağcılar tramvayı, Tarihi Yarımada’daki pek çok noktaya sizi ulaştırabilir. Buna ek olarak Avrasya Tüneli sayesinde Üsküdar’dan Kumkapı’ya da bağlanabilirsiniz. İETT otobüsleri ise İstanbul’un genelinde olduğu gibi Tarihi Yarımada bölgesinde de oldukça aktif. Diğer bir deyişle Tarihi Yarımada’ya ulaşmak oldukça kolay!