Türkiye'nin En İyi Arkeolojik Rotalarını Keşfedin

2020-12-09

Türkiye'nin En İyi Arkeolojik Rotalarını Keşfedin

Doğrusu, antik uygarlıklar tarafından inşa edilmiş nefes kesici bir çok arkeolojik alan arasından en iyilerini seçmek oldukça zor. Biz de bu gezi rehberini hazırlarken, yolculuk planınıza öncelikli olarak ekleyebileceğiniz destinasyonları belirledik. İşte mutlaka gezmeniz gereken Türkiye’nin arkeolojik rotaları.

● Çatalhöyük Neolitik Kenti

Konya’nın Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük’teki ilk bulgular MÖ 7400 yılına ait. UNESCO Dünya Miras listesine dahil edilen neolitik kentteki yapılar, mimariye, inanç biçimlerine ve ziraat uygulamalarına dair ipuçları veriyor. Gezi planınızı yaparken ören yerinin hafta sonu kapalı olduğunu unutmayın.

● Göbeklitepe Arkeolojik Alanı

Tarihin sıfır noktası olarak adlandırılan Göbeklitepe’yi duymayanınız yoktur. Ancak henüz Şanlıurfa’ya gidip bu muhteşem ören yerini gezmeyenler için birkaç bilgi vermek isteriz. Tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Göbeklitepe, şehir yaşamına geçilmeden önce inşa edilen ilk tapınaklar topluluğuna sahip. UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan bu arkeolojik alanı pazartesi hariç haftanın tüm günleri ziyaret edebilirsiniz.

● Sagalassos Antik Kenti

Burdur’un Ağlasun ilçesinde 1500-1700 metre yükseklikte yer alan Sagalassos bin yıldan uzun süre seramik üretimi yapılmış bir antik kent. 10 bin yıllık geçmişe sahip antik kent Roma İmparatorluğu döneminde de önemli bir şehir özelliği taşımıştır. Hafta boyu açık olan antik kente gitmeden önce detaylı bilgi edinmek için Yapı Kredi Kültür Sanat tarafından hazırlanan Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos sayfasında yer alan sanal turu inceleyebilirsiniz.

● Alacahöyük Ören Yeri

Çorum’un Alaca ilçesinde yer alan Alacahöyük ören yerinde, Geç Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Hitit ve Frig Dönemine ait eserler yer alır. Türkiye’nin ilk ulusal kazı alanlarından olan Alacahöyük haftanın tüm günleri ziyarete açık.

● Efes Antik Kenti

Kuruluşu MÖ 6000 yılına uzanan Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alır. 9000 yıl boyunca kesintisiz şekilde yerleşim yeri olan Efes, tarihteki önemli bir liman kenti ve ticaret ve kültür merkeziydi. Bu nedenle Efes Antik Kenti, Celsus Kütüphanesi ve Artemis Tapınağı gibi önemli eserlere ev sahipliği yapar. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Efes, yılın 365 günü görülebilir.

● Truva Antik Kenti

Çanakkale’de yer alan Truva’nın tarihi MÖ 3000 yılına yani Erken Bronz Çağı’na dayanır. Troya olarak da bilinen antik yerleşim, sonuncusu Roma Dönemi ile biten dokuz kent katmanına sahiptir. Truva Antik Kenti’ni sadece hafta içi ziyaret edebilirsiniz.

● Anavarza Antik Kenti

Kilikya Başkenti unvanına sahip Anavarza, Adana’nın Kozan ilçesinde yer alır. Tarihi MÖ 19 yılına dayanan antik kentte, Doğu Romalılar, Abbasiler, Selçuklular ve Ermeniler gibi farklı milletler hakimiyet sürmüştür. Antik kent, pazartesi hariç haftanın tüm günleri ziyarete açıktır.

Bu muhteşem arkeolojik alanları gezmeden önce bölgenin tarihi ve yapısına dair bilgileri edinebilir veya varsa ören yerinin sanal turuna katılabilirsiniz.

Bilgi Formu

İster satış ofislerimizde yüz yüze, ister dijital satış ofisimizde online olarak projelerimiz hakkında bilgi almak için formu doldurup bize dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.