
Eklektik Mimari Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Eğer dekorasyon ile ilgileniyorsanız oldukça popüler bir stil olan eklektik dekorasyonu duymuşsunuzdur. Fakat eklektisizm, sadece dekorasyon ile ilgili bir konu değil; mimaride de kendine yer bulan bir akım. Haydi gelin şimdi, eklektik mimarinin özellikleri nelerdir, bakalım.
Eklektik Mimari Nedir?
“Tezatların Birliğinden Doğan Stil: Eklektik Ev Dekorasyonu” yazımızda da aktardığımız gibi eklektisizmi tek kelime ile “seçmecilik” olarak açıklayabiliriz. Ev dekorasyonunda farklı stillerin buluşması ile uygulanan eklektik tarzı, mimaride de farklı akımların bir araya getirilmesi ve yapıların bu doğrultuda inşa edilmesi olarak açıklayabiliriz.
Mimaride eklektik üslup, 19. ve 20. yüzyıllarda özellikle Avrupa ve Amerika’yı etkisi altına almış bir sanat akımı. Neoklasik mimari akımının ses getirdiği bu dönemde yenilik ihtiyacından doğan eklektik mimarinin en önemli özelliği ise iki ya da daha fazla mimari stilin bir arada kullanılması. Diğer bir deyişle eklektik mimarinin diğer pek çok mimari akım gibi net özellikleri yok. Eklektik bir yapı, tasarımında uygulanan birden fazla sanat akımının özelliklerini yansıtır. Ayrıca yapıların süslemelerinde de farklı akımlardan beslenilebileceğini belirtmekte fayda var.
Dünyadan Eklektik Mimari Örnekleri
Eklektik yapılar farklı disiplinleri bir araya getirerek şehrin ruhuna dokunur ve bir görsel şölen sunarlar. Şimdi, başlıca eklektik mimari eserleri inceleyelim.
Haydarpaşa Garı: İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan ve şehirle özdeşleşen Haydarpaşa Garı, 19. yüzyılın son yıllarından beri kullanılıyor. İstanbul-Bağdat Demiryolu Hattı’nın başlangıç istasyonu olarak inşa edilen gar binası; barok mimari ve neoklasik mimari akımlarının yanı sıra Rönesans ve oryantalist esintiler de taşıyor.
Roma Adalet Sarayı: 1888-1910 yılları arasında inşa edilen, geç Rönesans ve barok mimariyi buluşturan Roma Adalet Sarayı, İtalya’nın yeni dönem mimari eserleri arasında oldukça özel bir yere sahip.
Macaristan Parlamento Binası: Budapeşte fotoğraflarında sıklıkla karşımıza çıkan ve inşası 1904 yılında tamamlanan Macaristan Parlamento Binası da Gotik ve Rönesans mimari tarzlarının bir araya getirilmesi ile inşa edilmiş.
*Kapak görselinde Haydarpaşa Garı’na yer verilmiştir.