Geleceğin Mimarisinde Bizi Neler Bekliyor?
Geleceğin Mimarisinde Bizi Neler Bekliyor?
Teknoloji gelişiyor ve her geçen gün bir yenilikle tanışıyoruz. Bir sektörde yaşanan gelişim diğerlerini de etkiliyor, diğer bir deyişle yenilikler yenilikleri doğuruyor. Elbette yaşanan gelişmelere mimarinin kayıtsız kalacağı da düşünülemez. Mimari de meydana gelen yenilikler doğrultusunda değişim gösteriyor. Hatta köklü değişiklikleri yavaş yavaş görmeye başladığımızı söyleyebiliriz bile. Peki, geleceğin mimarisinde bizi neler bekliyor?
Sanal Gerçeklik Mimari ile Buluşacak
Hayata geçecek bir projeden ev satın almak istiyorsunuz diyelim. Bu durumda doğal olarak projenin maketlerini, 3 boyutlu dijital çizimlerini incelemek istiyorsunuz. Gelecekte ise satın almak istediğiniz evi daha gerçekçi bir şekilde görüp karar verme imkânına sahip olacaksınız. Çünkü gelecek günlerde projedeki ev tiplerinin bire bir sanal olarak çizilmesi ve sanal gerçeklik gözlüğü olan VR sayesinde alanı gezmeniz mümkün hâle gelecek. Buna ek olarak inşa sırasında robotlardan da çokça yardım alınacak.
Farklı Malzemelerden Yapılar Üretilecek
Kerpiç, betonarme, çelik… Gereçlerine göre bina türlerine, tarih boyunca teknolojik gelişmeler doğrultusunda yenileri eklendi. İleriki günlerde göreceğimiz mimari gelişmeler arasında ise bu konuda da yenilikler yer alıyor. Örneğin yakın zamanda yanmaz ahşaptan yapılacak gökdelenler ya da topraktan yapılacak projelere şahit olabilirsiniz. Mesela İsveç’te bulunan ve dünyanın en ilginç otellerinden biri olan ICEHOTEL, tamamen buzdan yapılmış ve bu doğrultuda geleceğe göz kırpan bir yapı.
Proje İçi Kamusal Alanlar Artacak
Bir proje düşünün… Bu projenin içerisinde yer alan kafe gibi ticari alanlar genellikle projede ev sahibi olanlar tarafından kullanılır. Fakat günümüzde de var olan proje içi kamusal alan kavramı gelecekte daha çok artış gösterecek ve farklı alanlarda ikâmet edenler de projenin belirli bölümlerinden faydalanabilecek.
Çok Katlılık Her Alanda Artış Gösterecek
Dünya nüfusunun artması nedeniyle yaşanabilecek araziler yetersiz kalabiliyor. Bu nedenle günümüzde aşina olduğumuz çok katlı binalar, yani dikey mimari, tüm dünyada daha da artacak. Hatta binaların yanı sıra okul, yol, köprü gibi alanlarda da çok katlılıkla karşılaşabiliriz.