İşlemler Sırasında Karşılaşacağınız Gayrimenkul Terimleri
İşlemler Sırasında Karşılaşacağınız Gayrimenkul Terimleri
Yeni bir ev alacak, evinizi satacak ya da yeni bir ev kiralayacaksınız… İhtiyaçlarınızı karşılayan, isteklerinize uygun bir ev bulma arayışı sırasında bir de emlak ile ilgili kavramlar nedeniyle kafanız karışmasın istedik ve en çok karşılaşılan gayrimenkul terimlerini sıraladık. İşte, bilmeniz gereken, en sık kullanılan emlak terimleri ve anlamları:
Kira Kontratı: Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan yazılı ve resmi anlaşmaya verilen addır. İki tarafın da hakkını korumak ve karşılıklı yapılan anlaşmayı yazılı olarak güvence altına almak için imzalanır.
Depozito: Ev kiralamada, ev sahibinin evinde oluşabilecek herhangi bir zarara karşı kiracıdan aldığı güvence tutarıdır. Ev depozitosu tutarı, evin özelliklerine ya da ev sahibinin isteğine göre değişiklik gösterebilir.
İskân: Bir gayrimenkulün, belediyeler tarafından onaylanmış projesine uygun bir şekilde inşasının tamamlandığını belirten resmi belgedir. Ev alırken dikkat edilmesi gereken başlıca şeylerden biri, iskânının olup olmadığıdır. Çünkü iskânı olmayan binalara doğalgaz, elektrik gibi enerjiler, resmi olarak bağlanamaz ve bankalar da iskânı olmayan yapılar için konut kredisi vermezler.
Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti: Çokça karıştırılan iki terim olan kat irtifakı ve kat mülkiyetine de bu mini emlak terimleri sözlüğü sayesinde açıklık getirelim. Kat irtifakı, binanın yapım aşamasında, arsa üzerinden, dairelerin metrekaresi doğrultusunda hak sahiplerine verilen alanı belirten belgedir. Yani bu belge, inşası yapılacak mal üzerindeki hakkınızı belirtir. Kat mülkiyeti ise binanın inşası tamamlandıktan sonra kat irtifakı yerine alınan belgedir. Diğer bir deyişle kat irtifakı sırasında tapu cinsinin arsadan binaya çevrilmesi, kat mülkiyetine sahip olacağınız anlamına gelir.
Tapu Harcı: Gayrimenkul alım ya da satımında verilmesi gereken tapu işlemi bedeline verilen isimdir. Tapu harcı, satılan gayrimenkul üzerinden belirlenir. Evin satış bedeli üzerinden %2 alıcı, %2 satıcı olmak üzere toplamda ev bedelinin %4’ü, tapu harcı olarak Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bir bankaya yatırılır. Bu bedel verilmediği takdirde tapu işlemleri gerçekleştirilmez.
Emlak Vergisi: Gayrimenkul sahibi olanların her sene, evlerinin bulunduğu belediyeye vermekle yükümlü oldukları vergidir. Yılın ilk yarısı ve yılın ikinci yarısı olmak üzere iki taksit olarak ödenir.
Zorunlu Deprem Sigortası: DASK olarak da bilinen bu sigorta, deprem sırasında ya da sonrasında oluşabilecek masraflara karşı dairenizi teminat altına alıyor. Pek çok sigorta şirketi tarafından yapılabilen Zorunlu Deprem Sigortası olmadan elektrik, su, doğalgaz gibi abone değişiklikleri yapmak mümkün değildir. Ayrıca DASK’ın her yıl yenilenmesi gereklidir.