Neden Geri Dönüşüm Yeterli Değil: İleri Dönüşüm ile Tanışın
Neden Geri Dönüşüm Yeterli Değil: İleri Dönüşüm ile Tanışın
Dünya değişiyor ve her geçen gün hayatımıza yeni ihtiyaçlar ekleniyor. Buna paralel olarak da fark etmeden birçok ürün kullanmaya başlıyoruz. Üstelik kullandığımız her şey eskisinden çok daha hızlı eskiyor ve onların yerine yenilerini alıyoruz. Haliyle bu durum dünyadaki ham maddelerin bilinçsizce harcanmasına ve hızla tükenmesine neden oluyor. Bu da kaynakları efektif bir şekilde kullanmamız için bize önemli sorumluluklar yüklüyor.
Geri dönüşüm de kaynakları doğru şekilde kullanma ihtiyacından ötürü ortaya çıkmış bir konu. Fakat birçok uzman, bazı atıkların dönüştürülmeye uygun olmaması ve tekrar kullanımda kalitenin düşmesi gibi nedenlerle geri dönüşümün yeterli olmayacağını söylüyor. Bu nedenle de karşımıza “ileri dönüşüm” kavramı çıkıyor. Peki, ileri dönüşüm ne anlama geliyor? Uygulama esasları neler? Beraber keşfetmeye başlayalım.
Kaynaklarımız İçin: İleri Dönüşüm Nedir?
İleri dönüşüm, işlevselliğini yitirmiş ve artık fazlalık olarak görülmeye başlanan eşyaların, emek harcanarak faydalı bir şekilde dönüştürülmesi anlamına gelir. Bu sayede eşyalar çok daha kullanışlı bir şekilde hayata kazandırılır. Genellikle de önceki amaçlarından farklı olarak kullanılırlar.
Üstelik ileri dönüşüm ile elde edilen eşyaları tamamen kendi zevkinizi dikkate alarak oluşturabilirsiniz. İstediğiniz renkte ve şekilde dönüştürdüğünüz eşyalar sayesinde hem çevre için bir şeyler yapmanın hem de üretken olmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz.
Peki, yine de geri dönüşüm ve ileri dönüşüm arasındaki fark kafanızda netleşmedi mi? Bu iki kavram arasındaki ayrımı daha net yapabilmeniz adına ileri dönüşümle geri dönüşüm arasındaki farklara göz atalım.
Geri Dönüşüm ile İleri Dönüşüm Arasındaki Farklar Neler?
Birbirine çok benzeyen bu iki kavram arasındaki farkları aşağıda görebilirsiniz:
- İleri dönüşümün geri dönüşümden ayrılan temel noktası; dönüşümün ham madde olarak değil, eşya olarak gerçekleşmesidir. Yani plastik geri dönüşümü, kağıt ya da cam geri dönüşümü gibi konular ham madde kaynaklıdır.
- İleri dönüşümde, eşyanın eski hali üzerine çeşitli değişiklikler yapılır. Hatta yeni bir fonksiyon eklenir.
Şimdi, bu farkları ve ileri dönüşümü günlük hayatınızda nasıl uygulayabileceğinizi anlatmak için çeşitli öneriler vereceğiz.
Evinizde Uygulayabileceğiniz İleri Dönüşüm Örnekleri
Kullanılmayan bir uçağın kreşe çevrilmesi ya da yer altı sığınaklarından alt geçit yapılması gibi örnekler oldukça büyük ve iddialı ileri dönüşüm projeleri. Tabii bu tarz örneklerin yanı sıra evdeki malzemeleri pratik bir şekilde değerlendirerek de ileri dönüşüm hareketine katılabilirsiniz. Bu konuyla ilgili ilham verecek birkaç örneği de sizinle paylaşmak istiyoruz:
- Eskimiş kıyafetlerinizden bez çanta ya da şapka yapabilirsiniz.
- Kullanılmış pet şişeleri ya da eskimiş bardakları çöpe atmak ya da geri dönüşüme yollamak yerine boyayarak ya da kaplayarak minik saksılar elde edebilirsiniz.
- Meyve çekirdeklerini biriktirip tekrar toprağa ekerek ileri dönüşümün farklı bir şeklini deneyimleyebilirsiniz.
- İşleri biraz büyütmek isterseniz eski kapılardan masa yapabilirsiniz. Ahşap boyası ve cila işinizi görecektir.
Tüm bu bilgi ve örneklerden yola çıkarak siz de evinizde ileri dönüşümü uygulamak istiyorsanız “Evdeki Eski Eşyalar Nasıl Değerlendirilir?” yazımıza göz atabilirsiniz.