Tudor Mimari Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Tudor Mimari Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Orta Çağ İngiltere'sinde geçen filmlerdeki kıvrımlı, dik ve pencereli çatılar sizin de ilginizi çeker mi? Koyu rengin hakim olduğu bu tarihi görünümlü yapılar, Tudor mimarisinin birer örneğidir. Evet, tahmin edebileceğiniz gibi Tudor mimarisi, ismini İngiliz Tudor Hanedanlığından alıyor.
1485-1603 yılları arasında ortaya çıkan Tudor tarzı mimari, etkilerini Kuzey Amerika’ya kadar taşımıştır. 15 ve 16. yüzyıllar arasında şekillenen Tudor mimarisi, 1800’lerden 1940’lara kadar ABD’de uygulanmıştır. Günümüzde ise ev içi tasarımda tercihe dilir. Taş ve ahşabı buluşturan Tudor tarzı, çoğu insan için estetik bir müstakil ev inşa etme amacıyla kullanılır.
Peki, Tudor mimari stilinin karakteristik özellikleri nelerdir?
Tudor Mimarisinin Özellikleri Nelerdir?
Bir yapının Tudor mimari tarzında yapılıp yapılmadığını ayırt etmenizi yarayacak bazı ipuçları vardır. Tudor mimarisinde dik eğimli çatılar, tuğla kaplı dekoratif bacalar, süslü giriş kapıları ve ahşap ile taş kaplama görülür. Bir yapıyı incelerken Tudor tarzını anlamak için şu detaylara dikkat edebilirsiniz:
- Yapının Genel Formu:
Tudor mimarisine masalsı bir görünüm veren bazı özellikler vardır:
● Bina dikdörtgen bir formda, iki ya da üç katlıdır.
● Yapının asimetrik bir cephe görüntüsü vardır. Çatılar da asimetrik olabilir.
● Çatıların üzerinde uzun taş bacalar yer alır.
● Dış cephesi tuğla, taş ve ahşapla kaplanır. Bu nedenle genellikle Tudor tarzı yapılar koyu renkli bir görünüme sahiptir. İlk kat tuğla, üst katlar ise taş ile döşelidir. Çerçeve kenarları ise ahşap ile çevrilidir.
- Kapı ve Pencereler:
Tudor stili yapılar, dışarıdan kahverengi ve siyah tonları ile dikkat çeker. Ancak büyük ve yana açılan pencereler, içerinin aydınlığı hakkında fikir verir. Bu mimari tarzda vurgulanan pencere ve kapıların diğer özellikleri ise şunlardır:
● Tudor mimarisinde giriş kapısı ve pencereler ilk göze çarpan yerlerdir.
● Pencereler iki, üç ya da dörtlü bölümler halinde olabilir. Uzun ve dar pencereler genellikle dikdörtgen formdadır.
● Cumbalı pencereleri vardır. Çatıların üzerinde ise üçgen pencereler yer alır.
● Kapıların üstü kar, yağmur gibi hava olaylarından etkilenmemesi için kemerlidir.
● Kapılar, kemer büyüklüğü ve süslemesi ile dikkat çeker.
Tudor mimarinin bu genel özellikleri 19. yüzyıldan sonra bazı değişikliklere uğramıştır. Örneğin çatı stili aynı kalsa da yapı dikdörtgen yerine kare formda da inşa edilmiştir. Ayrıca çok katlı oluşlarıyla bilinen Tudor stili yapılar, 21. yüzyılda tek katlı yapılmış ve böylece bir kır evi görünümü elde edilmiştir.