4 Adımda Doğayı Korumak İçin Evde Yapılabilecekler

4 Adımda Doğayı Korumak İçin Evde Yapılabilecekler
Evdeki alışkanlıklarımızda küçük değişiklikler yaparak doğayı korumak için ilk adımı atabiliriz. Bu adımların hepsi zamanla alışkanlık haline gelecek ve farkına varmadan çevreye verdiğimiz zararı azaltmamızı sağlayacaktır. İşte, 4 adımda doğayı korumak için yapılması gerekenler:
- Kompost Kovası
Evde çöpe attığımız malzemelerin %53 gibi çok büyük bir kısmını organik evsel atıklar oluşturuyor. Yani yediğimiz meyve-sebzelerin kabukları ve yemek artıkları büyük bir çöp yığınına dönüşüyor. Oysa bir çöp yığını oluşturmak yerine evsel atıkları komposta çevirerek geri dönüşüme katkıda bulunabilirsiniz. Öncelikle “Kompost nedir?” sorusunun cevabına bakabiliriz.
Kompost, evde tüketilen yiyecekler ile dal ve yaprak gibi doğal atıkların birlikte çürümesi sonucu ortaya çıkan bir gübredir. Kompost hazırlayarak hem balkonunuzdaki bitkiler için organik gübre elde edebilir hem de dev bir çöp yığını oluşmasının önüne geçebilirsiniz.
Kompost hazırlamak için balkonunuza, etrafında delikler açtığınız büyük bir kova koymanız yeterli. Komposta eşit oranda yeşil ve kahverengi malzemeler koymalısınız. Yeşil malzemeler; meyve-sebze sap ve meyveleridir. Kahverengi malzemeler ise kuruyemiş kabuğu, dal ve yapraktır. Çürümeyi hızlandırmak için de bir miktar su ekleyebilirsiniz. 6 ay sonunda tüm bahar saksı değişimlerinize yetecek kadar gübre hazır olacaktır.
- Evde Geri Dönüşüm
Sıra, çöp kovanızın büyük bir kısmını dolduran ve aslında çöp olmayan başka bir malzeme grubunda: Geri dönüşebilen materyaller. Çöplerin %17’sini plastik, %13’ünü kağıt ve %6’sını cam oluşturuyor. Tabii ki geri dönüşebilen malzemeler bunlarla sınırlı değil; pil, atık yağ, alüminyum, tekstil malzemeleri ve elektronik atıklar da geri dönüştürülebiliyor.
Çevreyi korumak için ilk adımı evinizde atıp kağıt, plastik ve cam için ayrı kutular kullanabilirsiniz. Birçok belediye, haftanın belirli günlerinde bu geri dönüşüm malzemelerini evinizin önünden alır. Bunun mümkün olmadığı yerlerde ise evde biriktirdiğiniz malzemeleri sokaklarda bulunan geri dönüşüm kutularına atabilirsiniz.
- İleri Dönüşüm
“İleri dönüşüm ile geri dönüşüm arasındaki fark nedir?” dediğinizi duyar gibiyiz. Geri dönüşüm, cam ve plastik gibi malzemelerin işlemden geçirilerek üretimde kullanılabilecek şekilde ham madde haline getirilmesidir. İleri dönüşüm ise kullanım ömrünü tamamlamış bir eşyanın bambaşka bir amaçla değerlendirilmesidir.
Örneğin tişörtünüzü bir bez çantaya dönüştürebilir, çoraptan kukla yapabilir ya da kavanozu mumluğa çevirebilirsiniz. Sadece hayal gücünüzle sınırlı olan ileri dönüşüm sayesinde eski eşyalarınız bir atık olmaktan çıkar. Böylece daha az tüketim ve daha az atık ile doğanın korunmasına destek vermiş olursunuz.
- Su ve Enerji Tüketimi
Günlük alışkanlıklarınızda ufak değişiklikler yaparak doğal kaynakları koruyabilirsiniz. Ellerinizi köpüklerken musluğu kapatabilir, meyve ve sebzeleri akan su yerine bir kasede yıkayabilirsiniz. Eğer imkanınız varsa enerji tüketimini azaltmak için binanıza güneş paneli yaptırabilirsiniz. Ayrıca bir bahçeniz varsa yağmur suyunu bir depoya yönlendirerek bahçeniz için harcadığınız sudan tasarruf etmeniz de mümkün.