Çocuklarda Ekran Bağımlılığını Önleme İpuçları

2020-12-13

Çocuklarda Ekran Bağımlılığını Önleme İpuçları

Çocuğunuza soru sorduğunuz halde, gözlerini ekrandan ayıramadığı için size cevap vermediği oluyor mu? Ekran bağımlılığının yaygınlaştığı günümüzde çoğu aile için bu oldukça tanıdık bir durum. Ekran bağımlılığı kendisini, çocukların sadece teknolojik aletler kullanırken mutlu olması, yemek yeme, ders yapma gibi faaliyetlerini aksatmaları ve başkasıyla konuşurken bile cihazlarla ilgilenmeleri şeklinde gösteriyor. Çocuklarda teknoloji bağımlılığının çocuklar üzerinde bazı olumsuz etkileri de bulunuyor:

● Çocuklarda ekran bağımlılığı; uyku bozukluğu,
● Elde uyuşukluk, kaslarda ağrı gibi sağlık sorunları,
● Akademik başarıda düşüş ve
● Gerçek hayatta sosyal ilişki kurmakta zorluk yaşanmasına neden olabilir.

Yaşa göre günlük ekran süresinin ise şöyle olması öneriliyor:
● Okul öncesi çocuklarda 30 dakika,
● İlköğretimin ilk 4 senesinde 45 dakika,
● İlköğretimin ikinci 4 senesinde 1 saat,
● Lisede 2 saat.

Peki teknoloji bağımlılığını önlemek için neler yapılabilir?
1. Birlikte Karar Alın
Çocuklar kendi aldıkları kararları uygulama konusunda daha uyumlu olurlar. Bu nedenle çocuğunuzun günlük ekran süresini belirlerken onu da bu konuşmaya dahil edin. Çocuğunuza ekran süresini kısıtlama nedenlerinizi açıklayın ve günlük teknoloji kullanım zamanı ile ilgili onun da fikrini alın. Gerçekçi, uygulanabilir hedefler belirleyin ve teknolojik cihazları uzun süre boyunca kullanan çocuğunuzun ekran zamanını kademeli olarak azaltın.

Çocuğunuzun ekran kullanım süresini takip etmekte zorlanıyorsanız, cihaz kullanımını sınırlandıran dijital uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Çocukların ekran başında kalma süresini yöneten bu uygulamalar ile belirli kullanım limitleri belirleyebilir ve cihazların otomatik olarak kapanmasını sağlayabilirsiniz.

2. Alternatif Aktiviteler Bulun
Dans, spor, resim gibi ilgi alanlarına uygun etkinlikler bulup çocuğunuzun zamanını ekrandan uzak geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Okul öncesi yaşlardaki çocuğunuzla fiziksel aktiviteyi teşvik eden etkinlikler yapabilir ya da jimnastik gibi bir kursa katılmasını sağlayabilirsiniz. Daha büyük yaşlardaki çocuğunuzun ise arkadaşları ile birlikte yapabileceği etkinlikler için fırsat oluşturabilirsiniz. Bu hem sosyalleşmesini hem de ekran dışında da kendisini motive eden bir faaliyet bulmasını sağlar.

3. Aile Zamanına Önem Verin
Çocuğunuz ile güne erken başlayıp onunla birlikte nefes egzersizi ya da çocuklara özel meditasyon yapabilirsiniz. Bu çocuğunuzun anda kalmasına ve konsantrasyon becerisini geliştirmesine yardımcı olur. Gün içerisinde ise mümkün olduğunca tüm öğünleri ailece, ekrandan uzak bir şekilde yemeye, sofraya telefon bile getirmemeye dikkat edebilirsiniz. Çocuğunuz sizi model alır ve dijital cihazlardan uzak geçirdiğiniz zamanlar onun için de örnek olur. Hatta hafta sonları ailece ekransız gün geçirmeyi deneyebilirsiniz. Ekransız günlerde doğa gibi yürüyüş yapıp keşiflerde bulunacağınız alanlara geziler yapabilirsiniz.

4. Çocuğunuzun Rutinlerini Değiştirin
Çocuklar genellikle günün aynı saatlerinde ekran karşısına geçerler. Çocuğunuzun dijital cihazlarla ilgili rutinlerini belirleyin ve alternatifler sunarak bu düzeni kırın. Örneğin çocuğunuz okul dönüşü öncelikle bilgisayar oyunu oynamaya başlıyorsa bu rutini kırmak için onu keyif aldığı bir yere götürebilirsiniz.

5. Odasını Ekranlardan Arındırın
Dijital ekranlardan yayılan mavi ışık, melatonin adı verilen uyku uyanıklık düzenini dengeleyen hormonunun salgılanmasını geciktirir. Çocuğunuzun odasında bilgisayar, televizyon gibi ekranların bulunmamasına, uyku saatinden bir saat önce mobil cihazları odasından çıkarmasına özen gösterebilirsiniz. Böylece ekran bağımlılığı kaynaklı uyku bozukluğu sorunu ile karşılaşma riskini azaltabilirsiniz.

Ekran bağımlılığı oluşmasını önlemek için attığınız her adım hakkında çocuğunuzla konuşmanız önemlidir. Böylece kendisini bir kurallar bütününe uymak zorunda hissetmeden sağlığı için yaptığınız düzenlemelere zamanla uyabilir.

Bilgi Formu

İster satış ofislerimizde yüz yüze, ister dijital satış ofisimizde online olarak projelerimiz hakkında bilgi almak için formu doldurup bize dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.