Endişeden Uzaklaşmanın Sırrını Keşfedin: Meditasyon

2020-04-08

Endişeden Uzaklaşmanın Sırrını Keşfedin: Meditasyon

Belirsizlikler ya da olumsuz durumlar karşısında herkes gibi siz de zaman zaman endişe yaşayabilirsiniz. Ancak bu endişe halini yönetebildiğiniz takdirde işleri yoluna koyma gücünü kendinizde bulabilirsiniz. Endişenin neden olduğu stresten kurtulmak için de evde dahi uygulanabilen etkili bir yol vardır: Meditasyon.

Meditasyon Nedir?

Meditasyon, farkındalık ve konsantrasyonu artırmayı hedefleyen bir zihinsel egzersizdir. Dikkati nefese, mantra (kelime, şiir, söz vs) tekrar etmeye ya da bir sese odaklayıp konsantrasyonu sağlar. Bu konsantrasyon hali ile “an”da olmayı, dikkat dağıtıcı düşünce ve davranışlardan uzaklaşmayı amaçlar. Meditasyonun faydaları ise şunlardır:

● Strese karşı dayanıklılık kazanmanıza yardımcı olur.
● Odaklanma becerinizi artırır.
● Bedenin gevşemesini sağlar.
● Kaslardaki gerginliğe bağlı ağrıların oluşma riskini azaltır.
● Sakin bir zihne sahip olmayı sağlar.

Evde Meditasyon Nasıl Yapılır?

Bu stres giderici rutine başlamadan önce meditasyon amacınızı belirlemeniz gerekir. Yapış amacınıza göre farklı meditasyon teknikleri tercih edebilirsiniz. Örneğin şefkat duygularını hissetmek için metta meditasyonu, zihinsel uyanıklığı sağlamak için zen meditasyonu ya da vücudun enerji merkezleri olan çakraları hissetmek için çakra meditasyonu yapılabilir.

Daha önce hiç yapmadıysanız ve endişe duygularından uzaklaşmak için meditasyona başlamayı düşünüyorsanız şu adımları izleyebilirsiniz:

● Dikkatinizi dağıtacak ses, koku ve hareketin olmadığı bir mekan seçin. Genellikle sabah saatleri bu uyaranların en az olduğu vakitlerdir. Bu nedenle sabah erken bir saatte meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz.
● Uyku hissini uzaklaştırmak ve meditasyona başlamak için bulunduğunuz odanın penceresini açabilirsiniz.
● Yeşil ya da beyaz çay içerek vücudunuzu daha zinde bir hale getirebilirsiniz.
● Meditasyonu oturarak ya da uzanarak yapabilirsiniz. Oturacaksanız vücudunuza odaklanmayı başarmak için lotus oturuşunu tercih edebilirsiniz. Padmasana olarak da bilinen lotus oturuşunda omurganız dik pozisyonda, omuzlarınız ise gevşek olmalıdır. Sağ ayağınızı alıp sol bacağınızın uyluk kemiğine, kasık bölgesine yakın şekilde yerleştirin. Sol ayağı da sağ bacağın üzerine aynı pozisyonda koyun. Ellerinizi dizlerinizin üzerine yerleştirin.
● Süre saymadan, kontrol etmeye çalışmadan yani doğal şekilde nefes alıp verin.
● Nefes alıp verirken vücudunuza; göğsünüzün, karnınızın ve omzunuzun hareketlerine odaklanın.
● Herhangi bir düşünce ya da ses dikkatinizi dağıttığı zaman sevdiğiniz bir mantrayı tekrarlayın ya da mum yaktıysanız mum ateşine odaklanın. Ardından dikkatinizi tekrar nefesinize verin.
● Meditasyonu bitirirken gülümseyin. Zihninizi arındırma ve stresinizi giderme çabanızdan dolayı kendinizi takdir edin.

Meditasyon, fiziksel egzersiz gibi düzenli bir şekilde yapıldığı zaman etkisini hissettirir. Bu nedenle bir günde yarım saat yapmak yerine her gün beş dakika da olsa meditasyon yapmanız, konsantrasyon kabiliyetinizi artırabilir. Ayrıca meditasyonda sonuç değil, süreç önemlidir. Yani yaptığınız bir meditasyonu iyi ya da kötü olarak nitelendirmek yerine her deneyime bir basamak olarak bakmanızda fayda vardır.

Bilgi Formu

İster satış ofislerimizde yüz yüze, ister dijital satış ofisimizde online olarak projelerimiz hakkında bilgi almak için formu doldurup bize dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.