Geleceğin Sağlık Asistanı: Akıllı Evlerde Sağlık Teknolojileri

2021-01-31

Geleceğin Sağlık Asistanı: Akıllı Evlerde Sağlık Teknolojileri

Geleceğin Sağlık Asistanı: Akıllı Evlerde Sağlık Teknolojileri

Teknolojik gelişmeler hayatımızın her alanında olduğu gibi ev hayatımızı da daha pratik bir hale getirdi. Sürekli olarak gelişen akıllı ev sistemleri ve teknolojileri de popülaritesini giderek artırıyor ve yaşamlarımıza adapte oluyor.

Ayrıca bu ev sistemleri ve teknolojileri hayatımızı daha pratik bir hale getirirken, güvenlik, enerji tasarrufu ve sağlık gibi farklı alanlara katkılarıyla da dikkat çekiyor. Evinizi yaşayan bir otomasyon sistemine dönüştüren bu gelişmeler, önümüzdeki yıllarda daha da önemli bir hale gelecek.

Bu yazımızda sizlere akıllı evlerdeki sağlık teknolojilerinden bahsedeceğiz ama öncelikle “akıllı ev nedir?” onu anlatalım.

Akıllı Ev: Maksimum Verim

Akıllı ev; endüstrinin birçok alanında kullanılan kontrol sistemlerinin gündelik hayata uyarlanmasını ifade eder. Bu sistemler ev otomasyonu yapılarak kişiye özel hale getirilir. Belirli ihtiyaçlara ve isteklere uyarlanır.

Ancak akıllı ev sistemlerinin geliştirilmesinin en önemli nedeni, verimliliği arttırabilmek ve enerji tasarrufu sağlayabilmektir. Bu sayede evdeki işleyiş otomatik hale getirilir ve normal koşullarda kullanıcı tarafından gerçekleştirilecek işlemler düzenli şekilde kontrol edilir.

Akıllı evlerin işleyiş mantığından ve amacından bahsettiğimize göre son dönemde öne çıkan sağlık teknolojilerinden de bahsedelim.

Akıllı Evlerde Sağlık Uygulamaları

Günümüzde evlere de tıbbi destek sağlayabilmek büyük önem taşıyor. Bu nedenle gelişen sağlık teknolojileri doğrultusunda evlerimize mikro malzemeler, kolay haberleşme aygıtları ve esnek sensörler dahil oluyor. Gelin bu uygulamalardan bazılarına beraber göz atalım.

● Noninvaziv Sensör

Noninvaziv sensör; akıllı ev tasarımlarında öne çıkan sağlık teknolojilerinden biri. Bu teknoloji ile sağlık takibi etkili bir biçimde yapılabiliyor. Evde bulunan kişilerin konum hareketini ve fizyolojik verilerini algılayan sensörler, sıradışı bir durum yaşanması anında uyarı sistemini devreye sokabiliyor.

Ayrıca bu sensörler oturma odası, banyo, mutfak gibi günlük olarak kullanılan tüm yerleri kapsayabiliyor.

● Kişisel Alan Ağları

"Controller Area Network" adı verilen ve Türkçeye "Denetleyici Alan Ağı" olarak çevrilen sistemler dolayısıyla çevresel ve fizyolojik kontroller yapmak mümkün. Bu ağlar "Vücut Alan Ağı" ya da farklı isimlerle de karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu uygulamaların amacı uzaktan kullanımı yapılabilen cihazlara ya da nokta algılayıcılara ağ protokolü sunmaktır.

Ağların bağlı bulunduğu akıllı cihazlar ya da bilgisayarlar üzerinden kişilerin anlık kontrolleri yapılabilmektedir.

● Yüzey Montaj Teknolojisi

Biyomedikal   sensörler bir süredir hayatımızın parçası durumunda. Bu sensörler ile hastaların fizyolojik ve biyolojik verileri ölçülebiliyor. Yüzey Montaj Teknolojisi sayesinde ise bu sensörler devre kartı (PCB) olarak elektronik sistemler içerisine kolayca eklenebiliyor. Entegre edilen bu devreler, mikroişlemciler ve dijital sinyal işleme anahtarları ile de ev otomasyon sistemlerini destekliyor.

Böylece yaşamsal parametreler analiz edilebiliyor ve internet üzerinden özel sağlık merkezlerine gönderilebiliyor.

Bu madde ile yazımızın sonuna geliyoruz ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Çocuk Dostu Ev Dekorasyonu İçin 6 Adım içeriğimize geçebilirsiniz.

Information Form

You can contact us at any time by filling out the form to obtain information about our projects, either face-to-face in our sales offices or online at our digital sales office.