2018-11-15

Geçmişe Özlemi Gideren Mimari Trend: Yatay Mimari Nedir?

Geçmişe ve doğaya dönüş pek çok alanda kendini göstermeye başladı. Giyeceklerde, mobilyalarda retro ürünler ya da ev dekorasyonundaki doğa yansımaları da bu söylediğimizin bir kanıtı. İşte, bu geri dönüşün mimari alanda yansımasını da yatay mimaride görebiliriz. Peki, yatay mimari nedir? Binaların yatay yapılaşma tercih edilerek inşa edilmesi ne gibi avantajlar sunabilir?

Yatay Mimari Nedir?
Yatay mimariyi anlatmadan önce dikey mimariden de bahsetmemiz doğru olacak. Dikey mimari; büyük ya da büyümekte olan şehirlerde yapıların, yoğun olan nüfusun ihtiyacını karşılayacak şekilde çok katlı olarak inşa edilmesi anlamına geliyor. Dikey mimari sayesinde dar alanda fazla sayıda hane oluşturulabiliyor.

Yatay mimari ise aslında hepimizin bildiği ve neredeyse herkesin özlem duyduğu bir kavram. Adından da anlaşıldığı üzere, yatay mimari, az katlı konut projelerinin inşası sayesinde hayata geçiyor. Günümüzde yatay mimariye geçiş genellikle iki ya da üç katlı binalar sayesinde gerçekleştiriliyor. Şimdi, yatay yapılaşmanın artılarını ve eksilerini inceleyerek yatay mimariyi daha yakından tanıyalım.

Yatay Mimarinin Avantajları Nelerdir?
Şehirlerin silüetinin bozulması konusunda dikey mimarinin olumsuz etkisi olduğu uzun süreden beri tartışılan bir konu. Özellikle İstanbul gibi tarihi silüete sahip şehirler için bu durum daha çok önem kazanıyor. Yatay mimari doğrultusunda oluşan yatay şehirleşme ise bu soruna çözüm olması ile dikkat çekiyor. Fakat söz konusu yatay yapılaşma olunca inşa edilen az katlı binaların, şehirde yaşayanlara yetmeyeceği endişesi doğuyor. Bu durumda da çözüm, binaların daha geniş taban oturum alanları üzerine yayılması oluyor. Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde var olan arazi sorunu ise kentsel dönüşüm sayesinde hafifleyebiliyor ve inşa edilecek yeni binalarda yatay mimariden yararlanma imkânı doğuyor.

Şehirlerin dikey yapılardan uzaklaşıp yatay mimari ile inşa edilmesi, sadece şehrin silüeti üzerinde değil, şehirlerde yaşayan insanlar üzerinde de etkili. Yatay mimari projeleri, izole hissettirmeyen, daha doğal ve sosyal açıdan daha yakın komşuluk ilişkilerinin oluşmasını sağlıyor. Örneğin; Ege Yapı’nın ÇamlıYaka Konakları ve Cer İstanbul projeleri bu dediğimizi kanıtlayan yatay mimari örnekleri arasında!

ÇamlıYaka Konakları ve Cer İstanbul ile az katlı ve bol sosyal olanaklı yaşam alanınızın tadını çıkarabilirsiniz!

Information Form

You can contact us at any time by filling out the form to obtain information about our projects, either face-to-face in our sales offices or online at our digital sales office.