Bedeninizi Yormayın: Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri

2019-05-24

Bedeninizi Yormayın: Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri

Ramazan ayı geldi… Alışverişler yapıldı, ağırlanacak misafir listeleri hazırlandı. Kısacası her evde bir heyecan mevcut. Peki, bu özel ayda nasıl beslenmeniz gerektiğini biliyor musunuz? İşte, vücudunuzun yorgun düşmemesi ve sağlığınızı korumanızı sağlayacak Ramazan ayında beslenme önerileri:

Oruç Tutarken Beslenme Konusunda Dikkat Edilecekler
● Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesinden dolayı uzun saatler bir şey yemeyip içmeyeceksiniz. Bu nedenle özellikle sahurda oldukça doyurucu ve midenizi rahatsız etmeyecek besinler tüketmeniz önemli.
● Besin değeri yüksek gıdalar tüketmek, vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almanızı sağlar. Bu nedenle iftarı da sahuru da geçiştirmemelisiniz.
● İftar ve sahur arasında en az 2 litre su içmelisiniz. Susuzluk hissetmeseniz bile su içip vücudunuzun su ihtiyacını karşılamanız önemli. Bu sayede toksinleri vücudunuzdan atabilir, böbreklerinizin görevlerini yerine getirmesine yardımcı olabilirsiniz.
● Ramazan ayında metabolizma hızı düşer. Metabolizma hızını artırmak için iftar ve sahur arasına iki ara öğün koymalısınız. Bu ara öğünlerde kurutulmuş meyveler, kuru yemiş ve yoğurt gibi besinler tüketmek ise kabızlık sorunu yaşamamanız konusunda size yardımcı olabilir.
● Sahurda da iftarda da yemekleri yavaş ve iyice çiğneyerek yemek, sindirimi kolaylaştırır. Bu sayede vücudunuza yük bindirmez ve ayrıca hazımsızlık hissetme oranını azaltabilirsiniz.

Sahurda Ne Yenir?
Ramazan’da beslenme nasıl olmalı?” sorusunun en önemli cevaplarından birinin sahura kalkmak olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Peki, sahur neden önemli ve sahurda ne yenir?
● Sahuru atlamak açlık sürenizi uzatır, kan şekerinizin düzensiz olmasına neden olur. Sahur, sizi güne hazırlayan ve gün boyunca daha dinç olmanızı sağlayan öğündür. Bu nedenle kesinlikle sahura kalmanız gerekir.
● Tükettiğiniz besinler de gün boyunca sizi tok tutacak, susatmayacak, midenize rahatsızlık vermeyecek besinler olmalıdır. Bu doğrultuda çok yağlı ve baharatlı yemekleri sahurda tercih etmemelisiniz. Ayrıca tuzlu besinlerin de sizi susatabileceğini unutmamalısınız.
● Sahurda, uzun süre tok tutabilecek ve protein değeri yüksek besinler tüketmelisiniz. Yumurta, peynir gibi kahvaltılıklar ise hem bunu sağlayan hem de midenizi rahatsız etmeyecek besinlerdir.
● Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yemek lif ihtiyacınızı karşılayabilir ve acıkma sürenizi uzatabilir.
● Sahurda çay, kahve ya da asitli içecekler gibi kafein içeren içecekler yerine süt, ayran, sade maden suyu tercih edebilirsiniz.

İftarda Ne Yenir? Uzun saatler vücudunuz aç ve susuz kaldı. İftar ise açlığınızı ve susuzluğunuzu giderecek öğün olacak. Peki, iftarda ne yenir?
● Hızlı bir şekilde fazla besin tüketmek midenize ve dolayısıyla size rahatsızlık verebilir, kan şekeri seviyenizde hızlı değişimlere neden olabilir. Bu nedenle besinleri olabildiğince yavaş, çok çiğneyerek tüketmelisiniz. Bu sayede sindirim de kolaylaşır.
● İftarda öncelikle su içmelisiniz. Ardından 2 hurma ya da zeytin yemeli ve ılık çorba içmelisiniz. Vücudunuzun ihtiyacı olan lifi almak için çorbanın yanında bir dilim kepekli ekmek tüketebilirsiniz.
● Çorbayı içtikten sonra beş dakika kadar beklemek, sindirim sisteminizin rahatlaması için vücudunuza zaman tanımanızı sağlar
● Fazla porsiyonlardan kaçınmalı, çok yağlı yemekler tüketmemelisiniz. Ayrıca kızartma yerine -daha hafif olabilecekleri için- fırında ya da ızgarada pişirilmiş, haşlanmış yemekleri tercih edebilirsiniz.
● Tatlıyı yemeğin hemen ardından yemek yerine iftardan 1 saat sonra ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Şerbetli tatlılar yerine de sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.
● İftarın ardından yürüyüşler yapmak, metabolizmanızın hızlanması konusunda size yardımcı olabilir.

Information Form

You can contact us at any time by filling out the form to obtain information about our projects, either face-to-face in our sales offices or online at our digital sales office.