
Dolapları Düzene Sokmanın Pratik Yolu: Konmari Metodu
Konmari metodu; son yıllarda hayli popüler olan bir metot. Adını Japon düzen uzmanı Marie Kondo'dan alan bu metot, Kondo'nun 2014'te yazdığı bir kitap ile hayatımıza girdi.
Çok satanlar listesinde de kendisine yer bulan “Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle Topla” isimli bu eser, tertipli olmanın faydalarından ve insan hayatına olumlu etkilerinden bahsediyor. Kültürel bir fenomene dönüşen bu metot ile Marie Kondo; birçok insanın hayatına, aradıkları düzeni getirmeyi başardı.
Bu yazımızda evlerine düzen getirmek isteyen kişiler için yenilikçi Konmari metodundan bahsedeceğiz. Haydi gelin, beraber inceleyelim.
En yalın haliyle Konmari metodu; eşyaları kategorilere göre düzenleme sanatıdır. Temel kurallara sahip olan bu metodun amacı, neşe dolu bir iş yerine ya da eve sahip olmaktır. Minimalizm akımından ilham alan bu metodun kuralları şu şekildedir:
● Kendinizi Düzenli Olmaya Adayın
Marie Kondo'ya göre işin sırrı düzenli olmaktan geçiyor. Konmari metodunda, periyodik aralıklarla yapılan temizliğin yerini tüm hayata yayılmış bir düzen alır. Bu sayede belli günlerde ortadaki dağınıklığı kaldırmaya çalışmak yerine sürekliliği olan bir düzenin içinde yaşamak mümkün hale gelir.
Marie Kondo'ya göre evi temizleme ya da dolap düzenleme yöntemi aynı gün içerisinde tek seferde yapılmalıdır. Bu noktada önemli olan yaptığınız işe odaklanmanız ve bunu bir seremoniye çevirebilmenizdir.
Eğer bu temizliği ya da düzenlemeyi tek seferde bitiremiyorsanız da art arda birkaç gün sadece bu işe odaklanmalısınız. Böylece zihniniz bölünmeyecek ve başka işler de araya girmeyecektir.
● Dolabınızı Alt Kategorilere Ayırın
Konmari dolap düzeni esasına göre temizliğe başlamadan önce kategorileştirme yapmanız ve eşyalarınızı belli bir sıraya göre dizmeniz gerekir. Marie Kondo’nun bu sırayı belirlemesindeki amaç ise düzen içerisinde zamanla hız kazanabilmeniz. O yüzden dolabınızdaki eşyaları şu sıraya göre düzenleyebilirsiniz:
- Üstler (Tişörtler, gömlekler vb.)
- Altlar (Pantolonlar, etekler vb.)
- Asılacak kıyafetler (Ceketler, montlar, takım elbiseler vb.)
- Çoraplar
- Çantalar
- Tamamlayıcılar (Şallar, atkılar, kemerler, şapkalar vb.)
Konmari metodu aynı zamanda bir katlama sanatı olarak da geçer. Marie Kondo'ya göre dolabınızın sol tarafını kalın, koyu renkli elbiselerinize ve uzun kıyafetlerinize; dolabın sağ tarafını ise ince, açık renkli, ferah kıyafetlere ayırmak gerekir.
Bu sayede dolap içerisinde kendisini hemen belli eden bir düzen kurmak mümkün. Ayrıca Konmari metodunda kıyafetleri dikey şekilde katlamak büyük önem taşır. Dikey şekilde katlamanın mantığı ise kıyafetleri olabildiğince küçük hale getirmek ve kıyafetlerin daha az yer kaplamasını sağlamak.
● İyi Enerjiye Sahip Olmayan Eşyalarınızdan Kurtulun
Marie Kondo'ya göre eşyalar arasında bir enerji akışı vardır. Dolayısıyla Konmari metoduna göre eşyalarınız arasında enerjisinden hoşnut olmadığınız bir şey varsa o eşyadan kurtulmanız gerekir.
Konmari yöntemine göre sizi mutlu eden, size iyi enerji veren ve neşe getiren eşyalara odaklanmanız, psikolojinizi de olumlu yönde etkiler. Bu nedenle hoşnut olmadığınız eşyalarınızı ihtiyacı olan birilerine vermeniz, bu yöntem açısından önemli bir yer tutar.
Yazımızın burada sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Çocuk Dostu Ev Dekorasyonu İçin 6 Adım içeriğimize geçebilirsiniz.