Sıfır Atık ile İsrafı Önlemenin Yolları
Sıfır Atık ile İsrafı Önlemenin Yolları
Evinizden hiç atık çıkmadığı için uzun süre çöp poşetini değiştirmeye ihtiyaç duymadığınızı hayal edin. Biliyoruz, temel ihtiyaçları karşılamak için bile pek çok ambalajlı ürün alındığı düşünülünce bu kulağa biraz zor gelebilir. Ancak küçük adımlarla başlanan ve israfı önleyen bazı alışkanlıklar sayesinde atıksız bir yaşama merhaba diyebilirsiniz.
Öncelikle atıksız bir yaşamı neden istediğinizi düşünün. Çevreyi korumak mı, minimalist bir yaşama adım atmak mı ya da ev bütçenizi korumak için mi? Bu niyetiniz sizin itici gücünüz olacaktır. İsrafı önlemeye yönelik her adımınızda bu motivasyon ile hareket edebilirsiniz. Hazırsanız atıksız bir yaşama geçiş önerilerine birlikte bakalım:
1. Alışverişi Sıfır Atık ile Bitirin: Alışverişlerinize çıkarken yanınıza bez çanta, kağıt kese, cam şişe ya da kase gibi taşıma malzemeleri alabilirsiniz. Şarküteri ürünleri, ekmek, deterjan ve bakliyat gibi ambalajlanarak satılan ürünleri bu malzemeler ile taşıyabilirsiniz.
2. Çöp Kovalarını Sınıflandırın: Atık yönetimine tüketimin en fazla olduğu alan yani mutfaktan başlayabilirsiniz. Mutfağınızdaki çöpleri sınıflandırabilmek için en az iki farklı renkte çöp kovası edinin. Kovaların birisine organik atıkları koyun ve kompost yapmak üzere biriktirin.
Diğer kovaya geri dönüştürülebilir malzemeleri biriktirebilirsiniz. Unutmayın tüm plastikler geri dönüştürülemez. Ambalaj üzerinde 1, 2, 3 veya 4 numarası bulunan ambalajlar geri dönüşebilir. 5, 6 veya 7 numaralı plastikler ise nadiren geri dönüştürülür. Kağıt atıkları için de evinizde ayrı bir geri dönüşüm kutusu bulundurabilirsiniz.
3. İleri Dönüştürün: Geri dönüşümü mümkün olmayan ambalajları ya da kullanmayacağınız eşyaları ileri dönüştürebilirsiniz. Örneğin eskiyen tişörtlerinizden alışverişlerinizde kullanabileceğiniz bez çantalar dikebilir, kavanozlardan mumluk yapabilirsiniz.
4. Tek Kullanımlık Malzeme Tercih Etmeyin: Ev içinde olduğu kadar günlük yaşamınızda da israfı önlemek için pipet, karton bardak, pet şişe gibi tek kullanımlık malzemeleri kullanmamaya dikkat edebilirsiniz. Su ve kahve için yanınızda termos taşıyabilirsiniz. Faturalarınızın tamamını elektronik olarak almayı talep edebilirsiniz. Böylece kağıt israfında bulunmasınız.
5. Tüketim Alışkanlıklarınızı Değiştirin: İsrafı önlemenin en etkili yollarından birisi de satın almak yerine elde olanı kullanmaktır. Elbette herkes gibi siz de canınız sıkıldığında yeni şeyler alma isteği duyabilirsiniz. Bu isteğinizi kontrol ederek de sadece ihtiyacınız olduğu zaman alışveriş yapabilirsiniz. Bunu sağlamak için alışverişe çıkmadan önce bir ihtiyaç listesi oluşturarak fazla tüketimin önüne geçebilirsiniz.
6. Yiyecekleri Değerlendirin: Plastik atıkların yanı sıra dünya üzerinde en çok çöpe atılan şeylerden birisi de gıda. Sap, çekirdek gibi yiyeceklerin kullanmayacağınız bölümlerini komposta dönüştürmek eşsiz bir yöntemdir. Ancak bir de farklı şekillerde değerlendirilerek tüketilebilecek gıdalar vardır. Örneğin meyve kabuklarını fırında kızartıp yiyebilir, ekmekleri soslarda değerlendirebilir ya da yumuşayan meyve sebzeleri smoothie’ye katabilirsiniz. Meyve sebzeleri bozulmadan saklamanın yollarını öğrenmek için de ¨Dondurucuya Neler Konabilir?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Atıksız bir yaşama geçmek için öncelikle kendi tüketim alışkanlıklarınızı gözden geçirebilirsiniz. Evinizde sıklıkla kullanılan eşyaların çevre dostu alternatiflerini tercih edebilir ve ileri dönüşüm ile eski eşyaları değerlendirebilirsiniz. Unutmayın, sıfır atık ile israfı önlemek sizin atacağınız küçük adımlarla mümkün olabilir.